Seksuele intimidatie of ongewenste intimiteit is seksueel grensoverschrijdend gedrag dat zich in allerlei situaties kan voordoen en dat door de persoon aan wie het gericht is als intimiderend of ongewenst wordt ervaren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door seksueel getinte opmerkingen, seksuele gebaren of lichamelijke betasting. Grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik zijn soms strafbaar. Lees wat wij voor je kunnen betekenen als dit je overkomen is.
We staan voor je klaar
Na seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag kun je, je schuldig voelen of schaamte ervaren. Dat zijn normale gevoelens. Je kunt met je verhaal terecht bij onze medewerkers. Dat kan bijvoorbeeld telefonisch of via de mail. Als je dat wilt, blijf je anoniem. Samen kijken wij wat je nodig hebt.
Wat kan u nog meer doen?
9 op de 10 plegers van straatintimidatie zijn jongens en mannen. Maar hoewel de meeste daders mannen zijn, zijn de meeste jongens/mannen gelukkig geen dader. Wél kan iedere man iets doen tegen straatintimidatie en deel worden van de oplossing. Er wordt nog te vaak gedaan alsof het een vrouwenprobleem is (het slachtoffer de schuld geven), terwijl het wel degelijk een mannenzaak is.
Vraag een vriendin, zus of partner of LHBTIQ+ personen in je omgeving eens naar hun ervaringen met straatintimidatie. Luister hiernaar, probeer je in hen te verplaatsen en leer ervan.
Praat over dit onderwerp met andere; doorbreek het taboe! Praat met jongens over grenzen, seksualiteit en versieren.
Spreek je vrienden aan op hun gedrag wanneer zij meiden/vrouwen/LHBTIQ+ personen lastigvallen, seksistische grappen of opmerkingen maken.
Probeer straatintimidatie en geweld op straat te signaleren. Zie je dat iemand zich ongemakkelijk voelt door blikken of gesis van een groepje? Verbreek het contact tussen hen, door in het blikveld van de mannen te gaan staan of een gesprekje aan te knopen met degene die het overkomt. Je kunt de jongen/man zelf ook afleiden, bijvoorbeeld door te vragen hoe laat het is of waar het station is.
Advies
Het is belangrijk om, na een nare gebeurtenis, hulp te zoeken. Dit kan in je eigen omgeving, bij de mensen die je vertrouwt. Of bij een professional zoals een huisarts, praktijkondersteuner, psycholoog, coach of therapeut. Wacht niet te lang met hulp zoeken. Maar ook wanneer een ervaring langer geleden is, is het de moeite waard om professionele hulp in te schakelen.
Meer hulp
Seksuele intimidatie of ongewenste intimiteit is seksueel grensoverschrijdend gedrag dat zich in allerlei situaties kan voordoen en dat door de persoon aan wie het gericht is als intimiderend of ongewenst wordt ervaren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door seksueel getinte opmerkingen, seksuele gebaren of lichamelijke betasting. Ook lang nadat het gebeurd is, kun je last hebben van deze nare ervaring. Het is dan ook helemaal niet raar om hier hulp bij te vragen.
Heb je behoefte aan hulp? Dan kun je terecht bij jouw huisarts. Liever niet naar de huisarts? Dan kan je ook terecht bij met het Centrum Seksueel Geweld, je komt makkelijk en anoniem met ze in contact via de livechat (ma-vr 16:00-06.00 uur/za-zo-feestdagen 20.00-06.00 uur) of bel met 0800-0188 (24/7 bereikbaar).