Sissen, nafluiten, achtervolgen. Om seks vragen, uitschelden, vieze gebaren maken. Ongewenst aangeraakt worden. Dit zijn voorbeelden van seksuele intimidatie op straat.
Direct hulp nodig? Bel dan altijd met de politie via 112.
Grensoverschrijdend gedrag
Helaas, zijn verhalen over seksuele intimidatie aan de orde van de dag. Verhalen over seksueel misbruik, incest, seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting komen in alle sectoren voor en in alle facetten van het dagelijks leven. Per jaar worden in Nederland naar schatting honderdduizend volwassenen, jongeren en kinderen slachtoffer van seksueel geweld. Geen fijne gedachte, maar het gebeurt misschien wel bij jou in de straat, universiteit, sportclub, werk of in je vriendengroep. Het betreft misschien wel je zusje, moeder, beste vriend, neefje of jezelf.
Misschien herken je, je wel in de verhalen over seksuele intimidatie die de afgelopen jaren naar buiten zijn gekomen. Of heb je zelf te maken gehad met andere vormen van grensoverschrijdend gedrag of zit je in een onveilige situatie. Voorbeelden zijn; ongevraagd seksueel getinte berichten/foto’s, ongepaste opmerkingen, ongepaste ‘grapjes’, begluren, aanraken, pesten, stalken of seksuele toespelingen gedaan. Er zijn veel vormen van grensoverschrijdend gedrag, maar het is nooit oké. En het is zeker niet jouw schuld.
Seksuele intimidatie en discriminatie
Veel mensen weten niet dat seksuele intimidatie in de Nederlandse gelijkebehandelingswetgeving als een vorm van discriminatie wordt gezien. Werkgevers en scholen hebben de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werk- en leeromgeving, vrij van pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Als dat niet het geval is, dan hebben zij daar ook schuld aan. Wij luisteren naar je verhaal, geven advies en ondersteunen je waar mogelijk. Bijvoorbeeld in een procedure bij het College voor de Rechten van de Mens. Als wij denken dat er andere instanties zijn die je beter kunnen helpen, proberen wij je zo goed mogelijk door te verwijzen.